+31 (0) 183 201049

Menu

ATEX starter

Wat is ATEX?

‘ATEX’ is een afkorting die wij gebruiken om de ATEX-richtlijnen te beschrijven. Het is een set van de Europese Unie regels die ervoor zorgen dat producten die worden gebruikt in explosiegevaarlijke omgevingen veilig zijn. ATEX is de afkorting voor ‘Atmospheres Explosibles’. Explosieve atmosfeer kan worden veroorzaakt door brandbare gassen, nevels, dampen of door een brandbare stof. Als er genoeg van een stof gemixt is met lucht, dan heeft het alleen nog een ontstekingsbron nodig om een explosie te veroorzaken
De voorschriften zijn gebouwd rond twee aparte ATEX-richtlijnen:

1. Richtlijn 94/9/EG (ATEX 95 ‘of’ de ATEX-uitrusting richtlijnen) verwijst naar de apparatuur en beveiligingssystemen bedoeld voor gebruik in explosieve atmosferen.
2. Richtlijn 99/92/EG (ATEX 137 ‘of de’ ATEX werkplaats richtlijnen) verwijst naar minimumvoorschriften voor de verbetering van de bescherming van de gezondheid en veiligheid van werknemers tegen blootstelling aan explosieve atmosferen.

De ATEX-richtlijnen hebben betrekking op alle vormen van uitrusting die een toevallige explosie kunnen veroorzaken door hun eigen ontstekingsbron. Uitgesloten apparatuur zoals fornuizen en kachels zijn bedoeld om contact te verschaffen.
ATEX zones

Het naleven van de ATEX-richtlijnen zijn afhankelijk van de locatie waar de apparatuur wordt gebruikt. Meer strengere regels gelden voor gevaarlijkere zones. Er is een verschil tussen de regels die gelden voor olie of gasinstallaties en de regels die gelden voor de productie of mijnsites.

 

ATEX categorieën

ATEX acht verschillende categorieën van apparatuur voor veilig gebruik in verschillende zones. Zo kan uitsluitend categorie 1 apparatuur worden gebruikt in de gevaarlijkste zones. Meer details over categorieën uitrusting kunt u vinden op in ATEX Categorie 1 pagina.

 

ATEX certificatie

Voordat de producten als ATEX kunnen worden gelabeld, moeten producten worden gecertificeerd. Er zijn twee routes naar certificering. Producten die bestemd zijn voor de minder gevaarlijk ATEX-zones kunnen zelf-gecertificeerd zijn. De fabrikant kan bepalen dat het product voldoet aan de vereiste normen. Producten die bestemd zijn voor de meest gevaarlijke ATEX-zones moeten worden geïnspecteerd en door een externe organisatie die bekend staat als ‘Notified Body’ worden goedgekeurd. De EU-lijst van toegestane aangemelde instanties is te vinden op de EU-website.

 

Eenmaal gecertificeerd, kunnen producten gemarkeerd worden met de ATEX-logo. Meer informatie kunt u vinden op de pagina ‘ATEX Certification’ van de website www.TS4U.co.uk.

 

De relatie van de ATEX-richtlijnen en andere normen

Er zijn tal van andere normen binnen ATEX die alle aspecten van de interactie en de beoordeling van producten en mensen kan opereren vinnen een explosieve atmosfeer. De normen die relevant zijn voor TS4U starten van motor zijn BS E 1834-1 : 2000, NEN-EN 1834-2 : 2000 en NEN-EN 13463-1 : 2009.

- NEN-EN 1834-1 : 2000 regelt het veilig gebruik van zuigermotoren. Het definieert de veiligheidseisen voor het ontwerp en de bouw van motoren in explosiegevaarlijke omgevingen en motoren van groep II in brandbare gassen en dampen
- NEN-EN 1834-2 : 2000 bestrijkt dezelfde klassen van de motor voor de mijnbouw
- NEN-EN 13463-1 : 2009 specificeert de fundamentele methoden en eisen voor het ontwerpen, bouwen, testen en markeren van niet-elektrische apparatuur in explosieve of ontvlambare atmosferen

 

De impact van ATEX-richtlijnen op TS4U-producten

TS4U levert starters van motor apparatuur op grond van richtlijn 94/9/EG, anders te kennen als ATEX 95 en de ATEX-uitrustingsrichtlijnen.

 

Sinds de lancering van onze eerste ATEX-goedgekeurde starter is duidelijk geworden dat de ATEX-regelgeving niet altijd volledig begrepen wordt door de industrie die hun moeten beschermen. We hebben het over een groot aantal gevallen van inertie starters en aluminium kozijnen die worden gebruikt in omgevingen waar ze een reëel gevaar voor de gezondheid van de gebruiker en veiligheid vertegenwoordigen.

 

De ATEX-richtlijnen over de wereld

Hoewel de ATEX-regelgeving die oorspronkelijk werden opgesteld voor de EU, werden ze snel geaccepteerd als wereldwijde standaard van goedkeuring. Vanuit Amerika naar het verre oosten vinden bedrijven het makkelijk om aan te geven dat ‘ATEX-gecertificeerd’ is, als de minimumstandaard voor apparatuur wordt gebruikt op perrons en in de mijnen.

 

Het belangrijkste deel is: producten met ATEX-goedkeuring worden beter geacht dan producten zonder. De dag zal zeker komen dat ATEX-goedkeuring verplicht is over de hele wereld.

 

Meer lezen

Meer informatie over de ATEX-richtlijnen is te vinden op de website van de Europese Commissie of de Britse Health & Safety Executive website.


Locatie

Azewijnseweg 12

4214 KC Vuren

Contact

Telefoon: +31 (0) 183 201049

GSM: +31 (0) 6 2465 4653

Kvk nummer : 66197996

BTW nummer : NL189351056B01

Bank NL25 INGB 0007336068